SMOELENBOEK

Erik-Jan Zuidberg

Mijn naam is Erik-Jan Zuidberg en woon in Assen. Ik ben volledig blind vanaf mijn 10de jaar. Daarvoor was ik slechtziend toen zag ik nog ongeveer 15%. Ik heb inmiddels mijn tweede blindengeleidehond die luistert naar de naam Bommel.

Mijn taak binnen de stichting is het verzorgen van de planning en de logistiek voor de doppen actie. Ik zorg er dus voor dat alle binnenkomende ophaalverzoeken verwerkt worden tot een efficiënte planning en dat alle doppen die worden ingezameld op het depot Noord Nederland in Donderen terecht komen. Ik rijd zelf vaak mee met de vrijwillige chauffeurs die de doppen ophalen bij de verschillende inzamelpunten. Dus u zult mij ongetwijfeld een keer zien als wij de doppen bij u komen ophalen.

Naast de planning en logistiek van de doppenactie zorg ik er ook mede samen met een aantal andere vrijwilligers voor dat de doppen die in zakken worden aangeleverd gestort worden in Big-bags zodat de 40 m3 container snel geladen kan worden.

Bert de Haan
Ik ben 58 jaar en al vanaf 1995 betrokken als vrijwilliger bij het KNGF. In deze periode hebben wij inmiddels 19 hondjes in huis gehad die bijna allemaal zijn opgeleid om hun “werk” voor het KNGF zijn gaan doen. De meeste hondjes zijn Geleidehond geworden, een aantal zijn een andere richting op gegaan, zoals Autisme geleidehond en Medical Detectiehond.

Vanaf 2015 ben ik ook vrijwilliger bij het Doppen inzamelen. Vaak met onze blinde coördinator Erik-Jan Zuidberg maken we ritjes door Noord-Nederland om her en der de gespaarde doppen bij particulieren op te halen en af te leveren bij ons depot bij de fam. Hartlief in Donderen.

Elisabeth Smelik
Elisabeth is 61 jaren jong en getrouwd met Jan-Willem. Sinds vier jaren heeft zij blindengeleidehond Minthe en het enige wat haar spijt is dat ze niet veel eerder een hond heeft aangevraagd.
Door een oogziekte heeft zij in de afgelopen 16 jaren haar gezichtsvermogen verloren en is ondertussen helemaal gerevalideerd. Door haar blindengeleidehond van KNGF blindengeleidehonden, is ze weer volledig zelfstandig en kan ze zich vrij en blij door stad en land bewegen.

Daarnaast is Minthe een super leuke hond. De honden worden slechts voor 25% vergoed door de zorgverzekeraar. De rest van het geld moet komen van donaties. En daarom is ze zo blij met de doppenactie. Een kleine moeite voor mensen om doppen te sparen en uiteindelijk brengen vele kleine beetjes toch heel wat geld op.

Jan-Willem van Mierlo
Jan-Willem is de echtgenoot van Elisabeth en daardoor heeft hij dagelijks te maken met blindengeleidehond Minthe. Hij is er helemaal verliefd op. Zijn enige klacht: Elisabeth neemt haar hond altijd mee.

Omdat Jan-Willem met eigen ogen heeft kunnen zien en ook heeft kunnen ervaren hoeveel Minthe bijdraagt aan de kwaliteit van het leven van zijn vrouw (en eerlijk is eerlijk daardoor ook aan de kwaliteit van zijn eigen leven) en omdat hij door Minthe weer meer echtgenoot is geworden en minder mantelzorger, is hij helemaal overtuigd geraakt van de noodzaak dat er zoveel mogelijk hulphonden opgeleid moeten worden.

Met plezier en overtuiging werkt Jan-Willem daarom mee als vrijwilliger voor de doppenactie,

Martha G. Hartlief – Jansma
Ik ben getrouwd met Henk Hartlief – agrarisch ondernemer, Wij hebben twee kinderen, Corien en Jan Roelf. Drie Duitse Staande langharen en een Boomer. Ik ben assurantie tussenpersoon en doe dit met name voor de “eigen rijders” binnen onze transportwereld. Samen met Henk doe ik het beheer van het doppen Depot Donderen.

Wij hebben hier de ruimte en het nodige materiaal om de doppen te vervoeren naar de verwerker in Biddinghuizen. De Maatschap Hartlief Lammers doet dit vervoer zonder hiervoor kosten in rekening te brengen. Ook zij draagt graag haar steentje bij aan dit goede doel.

Het is geweldig om te ervaren hoe dit project groeit en met hoeveel mensen je contacten legt, bijzondere contacten, bijzondere vriendschappen en dit alles door het sparen van een dopje. Hoe mooi kan de wereld zijn als je je er voor openstelt.