top of page

Hebas: Gezelligheidsdier - update van het puppypleeggezin maart 2017


Alweer vijf! Maanden

De tijd gaat snel en we beleven elke dag weer nieuwe dingen. Ook zijn al vele commando’s en handelingen standaard geworden. Hebas plast inmiddels keurig in het gootje voor ons huis, dat is fijn, maar soms is alle aandacht die wij krijgen van bekenden en onbekenden wel wat veel, hier de compilatie van een dag:

  • “Wat is hij toch gegroeid, dat zie je pas als je hem een tijd niet gezien hebt”.

  • “ O, wat is hij nog klein!”

  • “Vanmorgen blafte hij, mag dat wel”?

  • “Hebben jullie een herkeuring gehad van de KNGF?” (na een bezoek van de KNGF)

  • “Kun je mijn hond ook niet opvoeden?”

  • “Leer je hem nu oversteken”?

  • “Ik ben niet zo van de regels, jullie wel, hé?”

Er fietst een vrouw voorbij. “Wat is het toch een scheetje”, roept ze. Waarop mijn partner verzucht; “dat zeggen ze nu nooit tegen mij”. Soms antwoorden we uitgebreid op een vraag en soms wat korter af. We beseffen ook dat cliënten met hun hond dat waarschijnlijk ook zo ervaren. Uiteraard bedoelen de meeste mensen het goed en dat houden we dan ook altijd in het achterhoofd.

Steentje

Er valt een steentje op de grond. Hebas probeert het te pakken. Ik let altijd goed op dat Hebas geen steentjes eet, dus raap ik het op. Héé, het is geen steentje, maar een tand! Hebas is aan het wisselen. We beginnen ook te merken dat Hebas ouder wordt en veranderd. Onze wildebras zoekt regelmatig uit zichzelf de mand op. Soms zitten we buiten en ligt hij rustig aan onze voeten. Heerlijk!

Pianoconcert voor leerlingen van het Kunstkwartier

Vandaag mag onze kleindochter laten horen hoe goed ze piano kan spelen. Daar willen we graag allebei naar toe. Het is de eerste keer dat Hebas een uurtje alleen is. Want ook dat moet hij leren. Het is net of je je kind voor het eerst alleen thuis laat. We hebben dan ook de buurvrouw gevraagd of ze een oogje in het zeil wil houden. “Het is goed gegaan”, zei ze, “hij heeft maar een keer geblaft.” Een goed teken dus. Hebas: Gezelligheidsdier Update van het puppypleeggezin maart 2017 2

Oma zonder hond

Van kleins af aan noemen de kleinkinderen ons Opa en Oma zonder hond. Hun andere Oma en Opa noemen ze Opa en Oma met hond. Omdat mijn kleindochter jarig is, stuur ik haar een kaart, die ik onderteken met: Oma met hond, want wij hebben inmiddels ook een hond, Hebas. Ze belde zodra de kaart binnen was; “Oma, is die kaart van jou?” Toen ik dat beaamde, zei ze; “Maar jij bent toch de oma van de tijdelijke hond”! Daar had ik niet aan gedacht. Ze had gelijk! Ik ben de Oma van de tijdelijke hond. Straks zijn wij weer Oma en Opa zonder hond. Daar denken we nog maar even niet aan.

35 zakjes voer, een fluit, een riem, 2 doeken, een voerbak, een waterbak , plastic zakjes en beloningskoekjes

Onze zoon vraagt of wij met hem een weekje op vakantie willen. We weten niet of dat mag, dus bellen we KNGF. “Dat gaan we voor jullie regelen” was het antwoord. Niet lang daarna kregen we een telefoontje dat het gelukt was. We brengen Hebas naar zijn logeeradres. We worden heel hartelijk ontvangen, het voelt meteen goed. Als Hebas na de koffie onder de tafel gaat liggen, is voor ons het moment gekomen om te gaan. Het is etenstijd voor hem en daarna gaat hij slapen, dus wij kunnen met een gerust hart vertrekken. Later krijgen we nog een foto van Hebas in de tuin en horen we dat het goed met hem gaat. De vakantieweek met onze zoon, schoondochter en hun drie kinderen kon beginnen. Een weekje later halen we Hebas weer op. Hij zwaait enthousiast met zijn staart. Het is leuk hem weer te zien en bij te praten. “Wat vind je van hem?”, vragen we. Ze vind hem speels, lief en slim, dat is leuk om te horen. U begrijpt zeker wel dat wij het niet beter hadden kunnen treffen en Hebas ook niet. Onze dank is groot, heel groot.

Voeding

Na onze vakantie gaat Hebas van vier naar drie voedingen per dag. Dat is even wennen, voor ons, maar zeker ook voor hem! Op de tijd dat hij normaal eten kreeg staat ons indringend aan te kijken of we niet wat vergeten. Hij snapte de eerste dagen er weinig van. Inmiddels is ook dit weer normaal geworden. Consequentie en herhaling zijn de kernwoorden. Hebas: Gezelligheidsdier Update van het puppypleeggezin maart 2017 3

Bezoekje van KNGF

We willen graag weer een aantal dingen bespreken: zijn blafgedrag (b.v. bij het wakker worden), het rennen achter fietsers aan in het bos of het niet terugkomen als hij met honden aan het spelen is. Gelukkig weten de trainers van KNGF daar wel raad mee. De trainer verteld onder andere dat we een kwartiertje eerder op moeten staan, om het geblaf van Hebas voor te zijn. Dat betekent voor ons kwart voor zes! O, lord! We gaan samen met de trainer naar het bos. Daar loopt een groep wandelaars. Hebas rent er meteen op af. Hij springt niet op, blijft laag, de trainer is dan ook tevreden. Het is en blijft natuurlijk ook nog gewoon een pup. Om Hebas beter te laten luisteren, als hij fietsers ziet of met honden aan het spelen is, heeft ze iets lekkers meegenomen. Smeerkaas. De dop is een kok met koksmuts. Die vinden we wel in de supermarkt. Morgen even halen! Inmiddels is hij wel zo ver dat hij zijn eerste dekje krijgt. Hij vind het prima om om te doen en beginnen dan ook meteen met het commando ‘naast’. Zodat het omdoen van een tuig straks gemakkelijk gaat.

Recente berichten
bottom of page